Δικηγόροι από τις Μαλδίβες απευθύνονται στο ΔΠΔ για υπόθεση παράνομης κράτησης δικαστή

0

Ομάδα εξεχόντων δικηγόρων από τις Μαλδίβες υπέβαλε αναφορά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) καταγγέλλοντας την παράνομη κράτηση του δικαστή Abdullah Mohammed, ο οποίος συνελήφθη από το στρατό χωρίς δικαστικό ένταλμα κατά παράβαση του Συντάγματος και των διεθνών συνθηκών. Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης η σύλληψη του δικαστή έγινε, επειδή αυθαιρετούσε και μεροληπτούσε στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Στην αναφορά που υπέβαλαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι ο στρατός αγνόησε ακόμη και τη δικαστική εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία ζητούνταν η απελευθέρωση του Abdullah Mohammed. Ακόμη, ισχυρίστηκαν ότι ο στρατός δεν έχει δικαιοδοσία επί των δικαστών και μόνο η Επιτροπή Δικαστικών Υπηρεσιών (JSC – Judicial Service Commission) μπορεί να ελέγξει τα μέλη του δικαστικού σώματος.

Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν τη σύλληψη του Mohammed «απαγωγή» και την συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Πριν λίγες μέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών των Μαλδιβών ζήτησε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση της κατάστασης, την οποία απέδωσε σε συστημικές δυσλειτουργίες της Δικαιοσύνης.

 

Σχόλια