Δηλώσεις του Δικαστή για την υπόθεση Πινοσέτ προκαλούν αντιδράσεις

0

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Χιλιανού Δικαστή Χουάν Γκούζμαν, ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση του Αουγκούστο Πινοσέτ, ότι δεχόταν πιέσεις για επιεική αντιμετώπιση του πρώην δικτάτορα, ενώ ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας δήλωσε ότι η Ολομέλεια θα εξετάσετο θέμαι τον ερχόμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο Γκούζμαν, ο οποίος είναι γνωστός από υπόθέσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Νικαράγουας, ότι η έρευνά του για τον Πινοσέτ του στοίχισε την προαγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής, και ότι είχε δεχτεί πιέσεις από την κυβέρνηση, την εκκλησία και το στρατό για την ειδική μεταχείριση της υπόθεσης. Πάντως, όπως υποστήριξε, οι πιέσεις δεν κράτησαν για πολύ, αφού τις δημοσιοποίησε αμέσως.

Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστήριου θα εξετάσει το θέμα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ ο Πρόεδρός του σημείωσε ότι δεν είναι καλό να γίνονται τέτοιες δηλώσεις δημοσίως.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκούζμαν έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του Πινοσέτ για τη δολοφονία ενός Χιλιανού και την απαγωγή άλλων εννέα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Κόνδορας.

Σχόλια