Δημόσια δίκη αντιπολίτευσης κατά του Λευκορώσου πρόεδρου

0

Δίκη με κατηγορούμενο τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, άρχισαν την Παρασκευή στελέχη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η 12ετής, πλέον, παραμονή του Λουκασένκο στην εξουσία ισοδυναμεί με ένα «πολιτικό Τσέρνομπιλ».

Ο ηγέτης της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Ανατόλι Λέμπεντκο, κατήγγειλε ενώπιον ακροατηρίου φοιτητών και βουλευτών, μιλώντας στο Βίλνιους, πως «εδώ και πολύ καιρό ξεπεράστηκαν στη Λευκορωσία οι ανθρώπινες αντοχές, εξαιτίας των πρακτικών της εξουσίας».

Παράλληλα, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προσκλήθηκαν ήδη να στηρίξουν, έμπρακτα, «την διαδικασία μιας δημόσιας δίκης» του Λευκορώσου πρόεδρου.

Όμως ζητήθηκε ήδη και η υποστήρξη των κυρίων Λεχ Βαλέσα, Βάτσλαβ Χάβελ, οι οποίοι στα κράτη τους συνέβαλλαν αποφασιστικά στην ανατροπή κομμουνιστικών κυβερνήσεων κατά την δεκαετία του 1980.

Υπενθυμίζεται ότι με την αιτιολογία ότι κατά την πρόσφατη επανεκλογή του Λουκασένκο «δεν τηρήθηκαν οι διεθνώς προβλεπόμενες διαδικασίες», η Ευρωπαϊκή Ενωση συνέταξε έναν κατάλογο 30 αξιωματούχων της Λευκορωσίας –περιλαμβανόμενου του Λουκασένκο–που απαγορεύεται, εφεξής, να κάνουν ταξίδια στα όρια της ΕΕ. Αμέσως, το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών έθεσε σε ισχύ έναν κατάλογο με πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ, που δεν μπορούν να επισκεφθούν την Λευκορωσία.

Σχόλια