Δημόσια κριτική της Ρωσίας κατά ΗΠΑ με αφορμή τα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο

0

Στην 90σέλιδη έκθεση ασκείται δριμύτατη κριτική στην «τρομακτική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης του Γκουαντανάμο».

Στην έκθεση περιέχονται ανησυχητικά στοιχεία για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντανάμο, καθώς και σκληρότατες εκφράσεις ενάντια στον τρόπο χειρισμού της κατάστασης από την αμερικανική κυβέρνηση. Επιπλέον, γίνεται μια γενικότερη κριτική της τωρινής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την αμερικανική επικράτεια, όπου οι συντάκτες εντοπίζουν αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, και σταδιακή διάβρωση θεμελιωδών ελευθεριών του πολίτη.

«Παρατηρούνται συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου λόγω εφαρμογής της αντιτρομοκρατικής τακτικής..Η εφαρμογή των αμερικανικών νόμων σε περιοχές εκτός των ΗΠΑ (όπως η βάση Γκουαντανάμο) υπονομεύει τις ρωσοαμερικάνικες διπλωματικές σχέσεις, καθώς πλήττονται καίρια τα θεμελιώδη δικαιώματα Ρώσων πολιτών, οι οποίοι συλλαμβάνονται αυθαίρετα, μεταφέρονται σε βάσεις κράτησης και διώκονται βάσει ανύπαρκτων στοιχείων», ανέφερε η έκθεση.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκπονεί έκθεση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ξένες χώρες. Η έκθεση ασκεί δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ, παρότι η ίδια η Ρωσία αντιμετωπίζει παρόμοιες μομφές από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πρακτικές της. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν, ίσως, οι πρόσφατες ρωσικές εκλογές, που συγκέντρωσαν τα διεθνή βλέμματα τόσο λόγω της βασίμως πιθανολογούμενης νοθείας, όσο και λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν.

PDF Εκθέσεως
 

Σχόλια