Δημόσια συγγνώμη Καναδά προς τους αυτόχθονες

0

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στέφεν Χάρπερ ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την πρακτική των καναδικών κυβερνήσεων να αποσπούν τα παιδιά των αυτοχθόνων από τις οικογένειες τους και να τα αναγκάζουν να φοιτούν σε σχολεία για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

«Ζητάμε συγγνώμη», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου και πρόσθεσε ότι η καναδική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον ότι η τακτική της απόσπασης των παιδιών δια της βίας ήταν λανθασμένη.

«Αναγνωρίζουμε ότι ήταν λάθος να χωρίζουμε τα παιδιά από τον πλούσιο πολιτισμό και τις παραδόσεις τους και το ότι δημιούργησε ένα κενό σε πολλές ζωές και πολλές κοινότητες· για τον λόγο αυτό ζητάμε συγγνώμη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, μία επιτροπή συμφιλίωση και αποκατάστασης θα εξετάσει το ζήτημα.

Θετικά σχόλια για τη συγγνώμη του πρωθυπουργού είχε ο Φιλ Φοντέν ένας από αρχηγούς των αυτοχθόνων. «Επιτέλους ακούμε ότι η κυβέρνηση ζητά συγγνώμη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τον 19ο αιώνα μέχρι και το 1970, περίπου 150.000 παιδιά αυτοχθόνων στάλθηκαν σε ειδικά σχολεία. Πολλά κακοποιήθηκαν σωματικά ή και σεξουαλικά. Το 2006 δικαστήρια αποφάσισαν συμβιβασμό ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στην κυβέρνηση και επιζώντες μαθητές των σχολείων.

Στον Καναδά ζουν σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο αυτόχθονες που θεωρούνται το πιο φτωχό και παραμελημένο τμήμα της καναδικής κοινωνίας.

Σχόλια