Δημοσιογράφος αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του νόμου Ομπάμα κατά της τρομοκρατίας

0

Ο νόμος 2012 National Defense Authorization Act (NDAA) κυρώθηκε από τον Ομπάμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ουσιαστικά ανανεώνει τη νομιμοποίηση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που έχει κηρύξει η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ από το 2001. Στο νόμο περιέχονται αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις, όπως η σύλληψη και απεριόριστη κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς δίκη, εφόσον είναι αναγκαίο για λόγους προστασίας της δημόσιας ασφάλειας.

Ο Ομπάμα είχε δεσμευθεί δημοσίως ότι ο νέος νόμος δεν θα χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο έρεισμα με σκοπό τη δίωξη Αμερικανών πολιτών, παρότι κατ’ αρχήν οι τελευταίο δεν εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του. Τη διακήρυξη αυτή δεν θεώρησε αρκετά αξιόπιστη ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολεμικός ανταποκριτής Chris Hedges, ο οποίος άσκησε προσφυγή ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, ισχυριζόμενος ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του νόμου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο σύλληψης και δίωξης τόσο τον ίδιο όσο και συναδέλφους δημοσιογράφους, οι οποίοι απλώς εκτελούν τα καθήκοντά τους.

«Ο Chris Hedges είναι δημοσιογράφος και το επάγγελμά του απαιτεί μεταξύ άλλων: 1) να επικοινωνεί προσωπικά με άτομα που εμπλέκονται σε εχθροπραξίες κατά των ΗΠΑ, 2) να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να συναντά τέτοια άτομα ή ομάδες, 3) να παρουσιάζει τις δραστηριότητες και τις αντιλήψεις τους, 4) να μεταφέρει αυτές τις αντιλήψεις στο ευρύ κοινό στο πλαίσιο των δημοσιογραφικών του καθηκόντων. Ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος, ρεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής, ο Hedges γράφει κείμενα αναφορικά με τις δραστηριότητες της Αλ-Κάιντα, των Ταλιμπάν και σχετιζόμενων τρομοκρατών», ανέφερε το κείμενο της προσφυγής. Βασικός ισχυρισμός του Hedges είναι ότι η δημοσιογραφική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί παράνομη και οι δημοσιογράφοι ύποπτοι τρομοκρατίας βάσει του ορισμού που δίνει ο νόμος NDAA για «covered persons» ως πρόσωπα που στηρίζουν ή στήριζαν ουσιαστικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις στις δραστηριότητες αυτών και των μελών τους. «Με την προσφυγή αυτή ο Hedges δεν παραδέχεται ότι είναι ο ίδιος “covered person”, ούτε ότι εμπίπτει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στο πεδίο εφαρμογής του νόμου. Απλώς θέλει να δείξει ότι ο νόμος έχει υπερβολικά ευρεία εφαρμογή, ώστε δύναται να προκαλέσει στον ίδιο και σε συναδέλφους του πρόβλημα αν εφαρμοστεί κατά γράμμα», έγραφε το κείμενο.

Ο δημοσιογράφος ζητά να μην εφαρμοστεί ο νόμος ως αντικείμενος στην Πρώτη και Πέμπτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς και στο συνταγματικό δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Ουσιαστική έναρξη ισχύος του νόμου έχει οριστεί στις 3 Μαρτίου.

 

Σχόλια