Δίωξη ακτιβιστών της Greenpeace για απόπειρα πειρατείας

0

Ποινική δίωξη για απόπειρα πειρατείας πρόκειται ν’ ασκήσουν οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας εναντίον τριάντα οικολόγων ακτιβιστών της οργάνωσης Greenpeace, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη ρωσική Αρκτική, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, οι συλληφθέντες, οι οποίοι επέβαιναν σε ολλανδικό σκάφος, παρενόχλησαν τις εγκαταστάσεις εξέδρας της Gazprom, ενώ δύο από αυτούς επιχείρησαν να «επιτεθούν» ανεβαίνοντας σε αυτή και παραβιάζοντας, σύμφωνα με τις αρχές, τη ρωσική εθνική κυριαρχία και προκαλώντας κίνδυνο μεγάλης περιβαλλοντικής ζημίας.
«Όταν ένα ξένο πλοίο γεμάτο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προορίζεται για άγνωστους σκοπούς και μια ομάδα ανθρώπων που δηλώνουν οικολόγοι ακτιβιστές προσπαθούν να κάνουν έφοδο σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου, υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ρωσική Εισαγγελία, σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της η Greenpeace επικαλείται παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία και ζητά την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων μελών της. Επίσης, η οργάνωση καταγγέλλει, ότι οι διαδηλωτές κρατούνται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, χωρίς να τους παρέχεται πρόσβαση σε δικηγόρο ή δυνατότητα επικοινωνίας με τις προξενικές αρχές των χωρών, των οποίων φέρουν την υπηκοότητα.
 

Σχόλια