Δίωξη Ευρωπαίων για απαγωγή 103 παιδιών

0

Δικαστήριο του Τσάντ άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος 18 ατόμων για απαγωγή ανηλίκων, απάτη ή συνέργεια στην υπόθεση της απόπειρας μεταφοράς στη Γαλλία 103 παιδιών από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κιβωτός της Ζωής».
Πηγή της εισαγγελίας, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είπε ότι οι εννέα Γάλλοι (έξι μέλη της οργάνωσης και τρεις δημοσιογράφοι) κατηγορούνται για απαγωγή και για απάτη. Οι επτά Ισπανοί, μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους που θα μετέφερε τα παιδιά από την Αμπέσε του Τσαντ στο Παρίσι, κατηγορούνται για συνέργεια.
Για συνέργεια, όπως μετέδωσε το BBC, κατηγορούνται και δύο υπήκοοι του Τσαντ, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για έναν αντινομάρχη και έναν κοινοτάρχη της πόλης Τινέ στο βορειοανατολικό Τσαντ, στα σύνορα με το Σουδάν.
Και οι 18 κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν την Τρίτη στο δικαστικό μέγαρο της πόλης Αμπεσέ, εν αναμονή της πιθανής μεταφοράς τους στη Ν Τζαμένα.
Δεκάδες διαδηλωτές έξω από το δικαστικό μέγαρο φώναζαν συνθήματα κατά των κατηγορουμένων, όπως «είναι κλέφτες, δολοφόνοι» και «η Γαλλία είναι συνεργός, η αποικιοκρατία τελείωσε».
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι ήθελε να σώσει από βέβαιο θάνατο ορφανά παιδιά του Νταρφούρ, όμως εκπρόσωπος της Unicef ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα παιδιά αυτά είναι ορφανά και μάλιστα ορισμένα μόνο προέρχονται από τη σουδανική επαρχία. Η πλειοψηφία των παιδιών κατάγεται από το Τσαντ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε την Τρίτη την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της γαλλικής οργάνωσης. «Θέλουμε να είμαστε πολύ σαφείς: είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, είναι το αποτέλεσμα μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν και σημείωσε ότι η Επιτροπή εμπιστεύεται τις Αρχές του Τσαντ για να φωτίσουν την υπόθεση.

Σχόλια