Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σουηδίας και Σ. Αραβίας

0

Ο εκπρόσωπος του Σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών, Gabriel Wernstedt, δήλωσε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Στοκχόλμη. Ο λόγος που επικαλέστηκε το Βασίλειο για την ανάκληση ήταν η «κριτική που μας ασκήθηκε από τη Σουηδία στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», την οποία χαρακτήρισε ως «κατάφωρη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Βασιλείου».

Η ανάκληση έλαβε χώρα μια ημέρα μετά την ανακοίνωση, εκ μέρους της σουηδικής πλευράς, ότι δεν θα προχωρούσε σε ανανέωση της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία των δυο κρατών, η οποία ισχύει από το 2005 αλλά πρόκειται να λήξει το Μάιο.

Η Σουηδία ακύρωσε τη στρατιωτική συμφωνία λίγο μετά τον αποκλεισμό της Υπουργού Εξωτερικών, Margot Wallstrom, από την προγραμματισμένη ομιλία της σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, μετά τις διαμαρτυρίες απεσταλμένων του Συνδέσμου λόγω προσφάτων σχολίων της Υπουργού.

Τον περασμένο μήνα, η Wallstrom δήλωσε στο Σουηδικό Κοινοβούλιο ότι η Σαουδική Αραβία παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών και καταδίκασε το μαστίγωμα Σαουδάραβα ακτιβιστή, χαρακτηρίζοντας επίσης το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ως «δικτατορία».

Σχόλια