Διπλωματικό επεισόδιο Ρουάντα – Γερμανίας μετά τη σύλληψη ανώτατου αξιωματούχου

0

Η Ρουάντα προχώρησε στην απέλαση του πρέσβη της Γερμανίας και ανακάλεσε τον δικό της πρεσβευτή μέχρις ότου βρεθεί λύση στο διπλωματικό επεισόδιο, το οποίο ξέσπασε με τη σύλληψη ανώτατου κυβερνητικού στελέχους και συμβούλου του προέδρου της αφρικανικής χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης της Γερμανίας δεν πρόκειται να γίνει δεκτός στη χώρα μέχρις ότου να διευθετηθεί το θέμα της σύλληψης της αξιωματούχου, Ρόουζ Καμπουγέ.

Η Καμπουγέ συνελήφθη την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με την κατηγορία ότι σχετίζεται με τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Ρουάντα, Γιουβενάλ Χαμπιαριμάνα που για πολλούς σηματοδοτεί την αρχή της γενοκτονίας των Τούτσι.

Εν τω μεταξύ, η Καμπουγέ, η οποία συνελήφθη με γαλλικό ένταλμα, συμφώνησε να δικαστεί στη Γαλλία βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Ο Γάλλος δικαστής, Ζαν Λουί Μπρουγκιέρ απήγγειλε κατηγορίες πριν από δύο χρόνια εις βάρος εννέα αξιωματούχων της Ρουάντα για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της αφρικανικής χώρας.

“Πρόκειται για καταγγελίες που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Η Ρουάντα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την πολιτική και δικαστική τρομοκρατία της Γαλλίας”, δήλωσε η υπουργός Πληροφοριών της Ρουάντα.

Από την πλευρά της, η Καμπουγέ δήλωσε πρόθυμη να δικαστεί στη Γαλλία για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα την αθωότητά της.