Διπλωματικό μαραθώνιος για να σωθεί η μελλοθάνατη ιρανή μοιχαλίδα

0

Η Ουάσιγκτον καλεί τις ιρανικές αρχές να αποδεχθούν την πρόταση της Βραζιλίας να χορηγήσει πολιτικό άσυλο σε ιρανή γυναίκα που έχει καταδικασθεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για μια ανθρωπιστική χειρονομία που μπορεί να κάνει η Τεχεράνη, και καλεί τις αρχές της χώρας να δείξει ευαισθησία για βούληση για την επίλυση του θέματος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐζ Ινάσιο ντα Σίλβα δήλωσε στον ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πως παραχωρεί πολιτικό άσυλο στην 43χρονη και μητέρα δύο παιδιών Σακίνεχ Μοχαμντάνι-Αστιάνι, η οποία καταδικάσθηκε το 2006 για «παράνομη σχέση» με δύο άνδρες μετά τον θάνατο του συζύγου της, αλλά και για «δολοφονία και εγκλήματα».
Ο επικείμενος λιθοβολισμός της γυναίκας έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία με οργανώσεις σε όλον τον κόσμο να ζητούν την αποτροπή εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής. Υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, το Ιράν, προέβη στην προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον προηγούμενο μήνα.

Σχόλια