Διπλωμάτης του ΟΗΕ κατηγορείται για βασανιστήρια σε μειονότητα της Σρι Λάνκα

0

Η κατηγορία αφορά τα βασανιστήρια και τη δολοφονία του Ντέβι –ή αλλιώς Col Ramesh – από υφισταμένους του υψηλόβαθμου τότε στρατιωτικού αξιωματούχου, στη διάρκεια του εμφυλίου.

Η χήρα του Ντέβι ισχυρίζεται ότι ο σύζυγος της εντασσόταν στον ηγετικό πυρήνα της επαναστατικής, αποσχιστικής οργάνωσης «Τίγρεις Απελευθέρωσης», που παλεύει στη Σρι Λάνκα για την ανεξαρτητοποίηση του μειονοτικού πληθυσμού των Ταμίλ Εελάμ και των εδαφών τους. Όταν μετά από πολλαπλές συγκρούσεις ο στρατός κατατρόπωσε τους «Τίγρεις», ο Σ.Σ., που διηύθυνε το 58ο Τάγμα, επικαλέστηκε δολίως τις διατάξεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, υψώνοντας λευκή σημαία, για να πείσει τον Ντέβι να παραδοθεί. Ο συλληφθείς Ντέβι κατόπιν υποβλήθηκε σε εξαντλητική ανάκριση και βασανιστήρια από ομάδα στρατιωτικών με τρόπο που παραβίαζε κάθε έννοια ανθρωπιστικής προστασίας και σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα της βάναυσης συμπεριφοράς απέναντι στον κρατούμενο –ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε- αποκαλύφθηκαν το φθινόπωρο του 2009, ενώ τον περασμένο Απρίλιο εμφανίστηκαν φωτογραφίες που επιτρέπουν την ταυτοποίηση του νεκρού Ντέβι με τον κρατούμενο-θύμα των βασανιστηρίων.

Το περιστατικό θα μπορούσε να είναι ένα μόνο από τα πολυάριθμα που καταγράφηκαν στην περίοδο του 26χρονου εμφυλίου της Σρι Λάνκα. Ο πόλεμος άρχισε τον «Μαύρο Ιούλιο του 1983», όταν σημειώθηκαν μαζικές οργανωμένες επιθέσεις των κρατικών αρχών κατά των Ταμίλ, και ολοκληρώθηκε το 2009 με τη διάλυση της οργάνωσης «Τίγρεις Απελευθέρωσης» και τη σύλληψη των βασικών στελεχών τους. Όπως αναφέρει και το κείμενο της κατηγορίας που κατέθεσε η χήρα του Ντέβι, στη διάρκεια του πολέμου έγιναν τρομερές βιαιοπραγίες σε βάρος των Ταμίλ, με 60.000 περίπου θανάτους αθώων πολιτών, μαζικές λεηλασίες και εκτελέσεις των επαναστατών που παραδίδονταν.

Ως προς την εμπλοκή του Σ.Σ., η οικογένεια τον κατηγορεί ότι επιδίωξε τα βασανιστήρια, αφού ηθελημένα παρέλειψε ή αρνήθηκε να λάβει κατάλληλα μέτρα για την προστασία του Ντέβι από την κακοποίηση. Επιπλέον αφήνει υπόνοιες ότι η ομάδα των στρατιωτικών λειτουργούσαν υπό τις εντολές του στρατηγού, υπόθεση που ενδυναμώνεται από την έλλειψη οποιασδήποτε πειθαρχικής κύρωσης για την εγκληματική συμπεριφορά σε βάρος του κρατουμένου. Ο διπλωμάτης κατηγορείται για παραβιάσεις του διεθνούς εθιμικού και γραπτού ανθρωπιστικού δικαίου, του δικαίου των Ηνωμένων Εθνών και της Αμερικανικής Πράξης για τα Βασανιστήρια.

Η Σρι Λάνκα δεν έλαβε ποτέ τα αναγκαία για τη διαλεύκανση των εγκλημάτων μέτρα, παρά την καταδίκη από τα Ηνωμένα Έθνη. Η οικογένεια του Ντέβι, που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Νότιο Αφρική μετά την εκτέλεσή του, εκπροσωπείται στη δίκη από τον Αλι Μπεϋντουν, δικηγόρο της αμερικανικής ΜΚΟ SPEAK για τα ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα.

Σχόλια