Διχασμένοι οι 8 ισχυροί του κόσμου για την κρίση στη Μ. Ανατολή

0

Διαφώνησαν οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου αναφορικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της συνόδου της G8 στην Αγία Πετρούπολη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επέμεινε στη θέση του ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι της τρομοκρατίας και πως η οργάνωση Χεζμπολάχ βρίσκεται στη ρίζα της κρίσης.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ απηύθυνε έκκληση για «την προστασία των αμάχων», για μετριοπάθεια και μία «διαρκή εκεχειρία» τόσο στο Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει «απώτερα κίνητρα» στο Λίβανο από την απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Ισραηλινών στρατιωτών και δήλωσε χαρακτηρίστηκα ότι : «καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική πράξη, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής ομήρων, αλλά έχουμε την εντύπωση πως το Ισραήλ επιδιώκει άλλους, ευρύτερους σκοπούς».

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ επιθυμούν να εγκατασταθεί στη χώρα μία νέα στρατιωτική δύναμη επιτήρησης.

Σχόλια