Διχασμένος ο Τσέινι για τους γάμους των ομοφυλοφίλων

0

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά δεν υποστηρίζει μία συνταγματική τροποποίηση που θα απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, πρόσθεσε όμως πως αποδέχεται την απόφαση του προέδρου Τζορτζ Μπους να διεκδικήσει μία τέτοια απαγόρευση ως μέρος της κυβερνητικής πολιτικής του.

Καταφεύγοντας σε μία ιδιαίτερα παρεκβατική γλώσσα για να θίξει ένα από τα ευαίσθητα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, που φαίνεται να διχάζει τους Ρεπουμπλικανούς, ο Τσέινι δήλωσε πως πιστεύει ότι εναπόκειται στις επιμέρους Πολιτείες κι όχι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποφασίσουν εάν θα απαγορεύουν τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Ο Τσέινι είχε δηλώσει κατά τις εκλογές του 2000 πως θα θέσει το ζήτημα του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Όμως στην παρούσα προεκλογική εκστρατεία είναι επιφυλακτικός γύρω από το θέμα αυτό, καθώς ο Μπους έχει καλέσει τους συντηρητικούς κύκλους να στηρίξουν την προσπάθειά του να κυρωθεί η τροποποίηση που θα απαγορεύει τους γάμους αυτούς.

Η πρόταση του Τσέινι ότι θα πρέπει να είναι οι Πολιτείες εκείνες που θα επιλύσουν το ζήτημα των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων απηχεί τις αντίστοιχες θέσεις πολλών μελών του Δημοκρατικού Κόμματος.