Διχάζει η απόφαση των Βρυξελλών για κατανάλωση κλωνοποιημένων

0

Προς επιβολή πενταετούς απαγόρευσης κλωνοποίησης ζώων, με σκοπό την κατανάλωσή τους στην Ευρώπη, προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, πάντως, η ΕΕ δεν προτίθεται να απαγορεύσει την εισαγωγή τροφίμων παραγώγων κλωνοποίησης από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Από το καλοκαίρι, ομάδα ευρωβουλευτών είχαν ζητήσει την επιβολή πλήρους απαγόρευσης όλων των τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και τους φυσιολογικά αναπαραχθέντες απόγονούς τους, επικαλούμενοι ηθικές ανησυχίες.
Εξετάζοντας το ζήτημα, η Κομισιόν έκρινε ότι μία προσωρινή απαγόρευση πέντε ετών της κλωνοποίησης για παραγωγή κρέατος είναι δικαιολογημένη με βάση τις ανησυχίες για την ευζωία των ζώων, αλλά ότι η απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από φυσιολογικά αναπαραχθέντες απογόνους κλωνοποιημένων ζώων δεν είναι απαραίτητη. Επιπλέον, μια τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος Τζον Νταλί τόνισε ότι «τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή. Το θέμα είναι η προστασία των ζώων». Επιπλέον, ο επίτροπος επεσήμανε ότι πρακτικά η απαγόρευση εισαγωγής κρέατος που προέρχεται από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων είναι αδύνατη, καθώς δεν είναι επιστημονικά δυνατός ο διαχωρισμός του από προϊόντα που προέρχονται από φυσιολογικά αναπαραχθέντα ζώα.
Στο επιχείρημα αυτό αντιτάσσονται οργανώσεις προστασίας των ζώων, που τονίζουν ότι ήδη εφαρμόζονται μέθοδοι εντοπισμού των απογόνων κλωνοποιημένων ζώων.

Σχόλια