Διχάζει την Ιταλία η πρόταση Μαρόνι για τους μετανάστες

0

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η πρόταση που κατέθεσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι για τη θέσπιση «εισφοράς», την οποία θα πρέπει να καταβάλουν οι μετανάστες για την έκδοση ή την ανανέωση της άδειας παραμονής τους.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Τζαν Ρομάνο Νιεσότο είπε: «Θεωρούμε απαράδεκτο το φόρο για την άδεια παραμονής. Θα ήταν πιο σωστό να χαρακτηρισθεί ως μέτρο που πλήττει μία κατηγορία, η οποία χαίρει ήδη πολύ περιορισμένης προστασίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος ανήκει στο ξενοφοβικό κόμμα της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε «έκπληκτος» με την αντίδραση του Βατικανού και υπογράμμισε ότι «οι πολεμικές αυτές δεν μας αγγίζουν, διότι κάνουμε αυτό, που έχουν ήδη πράξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η Καθολική Εκκλησία χαρακτήρισε, επίσης, αντισυνταγματική την «αυτόματη ποινικοποίηση όλων των μεταναστών».

Από την πλευρά της κεντροαριστεράς, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση τείνει να απομονώσει τους ξένους, που ζουν στη χώρα μας, χωρίς να είναι σε θέση να κατανοήσει τη σημασία τους στην εξέλιξη της αγοράς της εργασίας».

Το μέτρο δεν προβλέπεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ, αλλά ο Μαρόνι κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα το εγκρίνει μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα.

Σχόλια