ΔΟΕ: 150 δις δολάρια, τα ετήσια κέρδη από την καταναγκαστική εργασία

0

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) δημοσιοποίησε έκθεση, σύμφωνα με την οποία η καταναγκαστική εργασία παράγει παγκοσμίως κέρδη 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάθε χρόνο.

Ο αριθμός αυτός βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον ΔΟΕ, εκτιμώντας ότι 21 εκατομμύρια άνθρωποι, με τους περισσότερους από τους μισούς να είναι γυναίκες και κορίτσια, αποτελούν θύματα καταναγκαστικής εργασίας, με τα δύο τρίτα του συνόλου των κερδών να προέρχονται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

”Η διατήρηση της καταναγκαστικής εργασίας, εκτός από τα θύματά της, κάνει κακό και στις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη” αναφέρεται στην έκθεση.

”Είναι μια πρακτική που δεν έχει θέση στη σύγχρονη κοινωνία και η εξάλειψή της πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.” δήλωσε ο Beate Andrees, επικεφαλής του προγράμματος δράσης του ΔΟΕ για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την προστασία των ευπαθών ομάδων από την καταναγκαστική εργασία, όπως η βελτίωση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων εργασίας καθώς και η υποστήριξη οργανώσεων των εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια, η καταναγκαστική εργασία έχει αποτελέσει θέμα αυξανόμενης διεθνούς προσοχής, με ιδιαίτερη αναφορά στην εμπορία ανθρώπων. Η Διεθνής Αμνηστία (AI) εξέδωσε μια έκθεση τον Απρίλιο επικρίνοντας το Κατάρ για τη μη προστασία των εργαζομένων από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας.

Επίσης, ο ΔΟΕ, σε έκθεσή του το Φεβρουάριο του 2013, ζητούσε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για τον τερματισμό της καταναγκαστικής εργασίας.

Τον Ιανουάριο του 2013, ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Πολιτική και το Δίκαιο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Meng Jianzhu, ισχυρίστηκε ότι η χώρα σχεδιάζει να καταργήσει τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.
 

Σχόλια