Δολοφονία εργαζομένων του ΟΗΕ στη Σομαλία

0

Εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές το ποιοι ήταν υπεύθυνοι για τη διπλή δολοφονία, ωστόσο αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι δύο εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκαν επίθεση ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό τους στο αεροδρόμιο Γκαλκάγιο, από άνδρα ο οποίος φορούσε αστυνομική στολή.

Οι σύμβουλοι του ΟΗΕ σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ημιαυτόνομης επαρχίας Πούντλαντ, Αμπντί Ιντρίς, εργάζονταν για το γραφείο καταπολέμησης των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Σομαλία, Νίκολας Κέι, καταδίκασε την δολοφονία και δήλωσε ότι ο οργανισμός παραμένει «προσηλωμένος στη συνέχιση της υποστήριξής του προς το λαό της Σομαλίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μετά από δεκαετίες συγκρούσεων».
Το φαινόμενο στοχοποίησης εργαζομένων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι συχνό, παρόλο που ο οργανισμός έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Σομαλία, από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 1991.

Η συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα ισλαμική ένοπλη οργάνωση Αλ Σεμπάαμπ, «χαιρέτισε τη δολοφονία», αλλά δεν προχώρησε και σε ανάληψη ευθύνης. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Καλούμε όλους τους Σομαλούς να στοχοποιήσουν τον ΟΗΕ».

 

Σχόλια