ΔΠΔ: Διώξεις κατά πολιτικών της Κένυα με αφορμή αιματηρές εκλογές 2007

0

Οι υποθέσεις προέκυψαν λόγω των τραγικών περιστατικών εκλογικής και μετεκλογικής βίας το 2007. Αυτό που αρχικά ήταν μέτριας ένταση αντιπαράθεση μεταξύ οπαδών των δύο αντίπαλων κομμάτων των Kibaki και Odinga, μετετράπη σύντομα σε μεγάλης κλίμακας εθνικές συγκρούσεις, προκαλώντας τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την απώθηση άλλων 600.000 μακριά από τα σπίτια τους. Τελικά, από τις εκλογές αναδείχθηκε ο Kibaki, ενώ Πρωθυπουργός ορίστηκε ο Odinga κατόπιν παρέμβασης του Κόφι Ανάν, με σκοπό να τεθεί ένα τέλος στον κύκλο της βίας.

Το δικαστήριο είχε αρχίσει να ερευνά τα περιστατικά από το Νοέμβρη του 2009, ενώ η λίστα των υπόπτων συγκεκριμενοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2010. Ανάμεσα στους αξιωματούχους που θα δικαστούν είναι ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Uhuru Kenyatta και ο γραμματέας της κυβέρνησης Francis Mutaura, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων καταδίωξη και δολοφονία πολιτών. Ο Kenyatta, οπαδός του Kibaki – ο οποίος και κέρδισε τις εκλογές – αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι ανέθεσε στην εγκληματική οργάνωση Mungiki την διεκπεραίωση μερικών από τις επιθέσεις, ενώ άλλοι δύο οπαδοί του Kibaki αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες.

Η κυβέρνηση της Κένυα είχε πιέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προκειμένου να μην ασκηθούν διώξεις, έχοντας μάλιστα τη στήριξη της Αφρικανικής Ένωσης σε αυτό.

 

Σχόλια