Στο Διεθνές Δικαστήριο άρχισε η ακροαματική διαδικασία σε μία υπόθεση της Σερβίας-Μαυροβουνίου που αμφισβητεί τη νομιμότητα των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν τα σερβικά μέτρα καταστολής στο Κόσοβο, το 1999.
Μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και του Καναδά, θα εκπροσωπηθούν ενώπιον του ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για να επιχειρηματολογήσουν ότι δεν έχει δικαιοδοσία να εξετάσει του αίτημα της Σερβίας-Μαυροβουνίου.
Τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι την εποχή εκείνη οι αεροπορικές επιθέσεις ήταν δικαιολογημένες εξαιτίας της εθνικής εκκαθάρισης στην οποία υποστήριξαν ότι προέβαινε το Βελιγράδι σε βάρος του αλβανικού πληθυσμού του Κοσόβου.
Η πρώην Γιουγκοσλαβία υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις αποτέλεσαν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ διήρκεσαν 11 εβδομάδες και ανάγκασαν τους Σέρβους να αποχωρήσουν από το Κόσοβο και να τερματιστούν έτσι τα μέτρα καταστολής που η Συμμαχία υποστηρίζει ότι εφήρμοσαν οι σερβικές δυνάμεις σε βάρος του αλβανικού πληθυσμού στην επαρχία, όταν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας ήταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμάει ότι από τους νατϊκούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν περίπου 500 γιουγκοσλάβοι άμαχοι μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 1999.Οι γιουγκοσλαβικές αρχές υποστηρίζουν ότι την περίοδο εκείνη σκοτώθηκαν περίπου 2.500 Γιουγκοσλάβοι.