ΔΠΔ: Καταδίκη του ηγέτη των ανταρτών της ΛΔ του Κονγκό, για εγκλήματα πολέμου

0

Δώδεκα χρόνια είναι η ποινή που επιδίκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στον πρώην αρχηγό ανταρτών στη ΛΔ του Κονγκό, για βοήθεια και παρακίνηση εγκλημάτων πολέμου.

Ο Τζερμάιν Κατάνγκα, γνωστός και ως Siba, που σημαίνει λιοντάρι, κρίθηκε ένοχος για την οργάνωση επίθεσης σε χωριό, στην πλούσια σε χρυσό επαρχία Ιτούρι, το 2003.
Γρήγορα όμως, η σφαγή κλιμακώθηκε σε ευρεία φυλετική σύγκρουση λόγω του πλούσιου φυσικού πλούτου της περιοχής, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 50.000 άνθρωποι, ενώ ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν.

“Το δικαστήριο ορίζει ποινή 12ετούς κάθειρξης”, δήλωσε ο δικαστής Μπρούνο Κότε, υπογραμμίζοντας ότι τα επτά χρόνια κατά τα οποία ο Κατάγκα ήταν προφυλακισμένος, θα προσμετρηθούν στην ποινή.

Ωστόσο, αθωώθηκε για τη χρήση παιδιών ως στρατιώτες και για τη διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων, καθώς το Δικαστήριο δεν βρήκε αποδείξεις για την διάπραξή τους από τον Κατάνγκα, ο οποίος τότε ήταν 24 ετών.
Τον περασμένο Μάρτιο, οι δικαστές του ΔΠΔ είχαν αποφανθεί ότι ο Κατάνγκα, ήταν ένοχος για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γιατί διευκόλυνε και συντόνιζε την προμήθεια όπλων στα μέλη της παραστρατιωτικής του ομάδας.

Το 2012 και για την ίδια φυλετική σύγκρουση καταδικάστηκε και ο αντίπαλος ηγέτης των ανταρτών, Τόμας Λουμπάνγκα, για στρατολόγηση και χρησιμοποίηση παιδιών ως στρατιώτες.

Ο δικαστής Κότε υπογράμμισε πως: “Το δικαστήριο θεωρεί ότι η ποινή έχει δύο βασικές λειτουργίες: την τιμωρία και την αναγνώριση της ζημίας και των δεινών των θυμάτων”.