ΔΠΔ: Mεταγωγή του γιου του Καντάφι στη Χάγη

0

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απαίτησε για μια ακόμη φορά ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο γιος του νεκρού δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, να μεταφερθεί στη Χάγη και να μη δικαστεί στη Λιβύη, απορρίπτοντας την ένσταση που είχε καταθέσει η Τρίπολη.

Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβύης και του ΔΠΔ για το δικαίωμα της διεξαγωγής της δίκης του Σάιφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του 2011.

Ωστόσο, εμπόδιο για το ΔΠΔ αποτελεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κρατείται αυτή τη στιγμή αιχμάλωτος στα χέρια πρώην ανταρτών, νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που είχε υποβάλει η Λιβύη εναντίον απόφασης του Μαΐου του 2013, που απαιτούσε τη μεταγωγή του κατηγορουμένου στη Χάγη, όπου εδρεύει το Δικαστήριο, προκειμένου να δικαστεί επειδή -όπως έκρινε-, η Λιβύη δεν μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη στον κατηγορούμενο.

Ο δικαστής Έρκι Κουρούλα, κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης δήλωσε: «Στην παρούσα υπόθεση, το Εφετείο επιβεβαίωσε την απόφαση και απέρριψε την ένσταση. Το Εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δε διέπραξε κανένα σφάλμα» υποστήριξε ο δικαστής.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, 41 ετών, για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διέπραξε τον Φεβρουάριο του 2011.