Δραστικά μειωμένη η τελική αποζημίωση για το ναυάγιο του Exxon Valdez

0

Από τα πέντε δισεκατομμύρια στα 507,5 εκατομμύρια δολάρια μειώθηκε και οριστικά η αποζημίωση που καλείται να καταβάλει η πετρελαϊκή εταιρεία, Exxon Mobil σε όσους επλήγησαν από την καταστροφική διαρροή πετρελαίου που προκάλεσε στην Αλάσκα το 1989 το διαβόητο δεξαμενόπλοιο, Exxon Valdez.

H τελική ετυμηγορία για την υπόθεση, 20 χρόνια μετά τη διαρροή 50.000 τόνων αργού πετρελαίου στο Πρινς Ουίλιαμς Σάοουντ της Αλάσκα, εκδόθηκε την Τρίτη από ομοσπονδιακό εφετείο στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Η απόφαση των δικαστών βρίσκεται σε συμφωνία με το ποσό που υπέδειξε πέρυσι το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο. Η εταιρεία θα καταβάλει 507,5 εκατ. δολάρια συν τόκο 5,9% που μετρά από την ημερομηνία της πρώτης δικαστικής απόφασης το Σεπτέμβριο του 1996.

Οι χιλιάδες ενάγοντες -ιθαγενείς της Αλάσκα, αλιείς, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις- είχαν αξιώσει τότε αποζημίωση 5 δισ. δολαρίων. Το ποσό σταδιακά μειώθηκε με σειρά εφέσεων που άσκησε η Exxon.

«Σε αυτή την υπόθεση, καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι ξεκάθαρος νικητής» αναφέρει η νέα δικαστική απόφαση όπως την μεταδίδει το Reuters.

Το ποσό των 507,5 εκατ. δολαρίων είναι «η τέταρτη μεγαλύτερη ποινική αποζημίωση που έχει ποτέ επιδικαστεί. Παρόλα αυτά, αντιστοιχεί σε μείωση κατά 90% του αρχικού ποσού των πέντε δισ. δολαρίων».

Εκτός από τις ποινικές αποζημιώσεις, η Exxon έχει ήδη καταβάλει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την απομάκρυνση της πετρελαιοκηλίδας, η οποία ήταν η χειρότερη της αμερικανικής ιστορίας.

Σχόλια