Δριμεία κριτική στην Αλβανία από τις εισαγγελικές αρχές της Σερβίας

0

Οι εισαγγελικές αρχές της Σερβίας καταδίκασαν την άρνηση των αρμόδιων αρχών της Αλβανίας να δώσουν το πράσινο φως για τη διενέργεια έρευνας όσον αφορά την υπόθεση παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η γενική εισαγγελέας της Αλβανίας, Ίνα Ράμα αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Σέρβο εισαγγελέα αρμόδιο για εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκσεβιτς λέγοντας ότι η χώρα της θα προχωρήσει την υπόθεση μόνο εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποφασίσει να ανοίξει την εν λόγω υπόθεση.

Ο Βούκσεβιτς απάντησε ότι η Σερβία θα απευθυνθεί για την υπόθεση αυτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι εισαγγελείς Ράμα και Βούκσεβιτς συναντήθηκαν για να συζητήσουν την καταγγελία της πρώην γενικής εισαγγελέως του ICTY, Κάρλα Ντελ Πόντε, η οποία υποστηρίζει ότι περίπου 300 Σέρβοι και μη αλβανικής καταγωγής κρατούμενοι έπεσαν θύματα παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών από το 1998 έως το 1999.

Οι εκθέσεις της διεθνούς οργάνωσης Human Rights Watch και του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρουν ότι οι ισχυρισμοί της Κάρλα Ντε Πόντε απαιτούν περαιτέρω έρευνα.