Δυνατότητα κατάθεσης ομαδικών αγωγών κατά των καπνοβιομηχανιών για τα τσιγάρα «light»

0

Απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ καταφέρει ηχηρό ράπισμα στις καπνοβιομηχανίες, καθώς ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση ομαδικών αγωγών από καπνιστές «light» τσιγάρων, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επειδή εξαπατήθηκαν από τη σχετική επιγραφή για τους ακριβείς κινδύνους των εν λόγω τσιγάρων, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Οι κατασκευαστές τσιγάρων επιφυλάχθηκαν να εφεσιβάλουν την ετυμηγορία, η οποία μόλις ανακοινώθηκε όμως προκάλεσε δραματική πτώση των μετοχών στον τομέα, αφού ερμηνεύθηκε ως επιδείνωση του κλίματος για τις επιχειρήσεις καπνού, που αντιμετωπίζει ήδη χιλιάδες παρόμοιες αγωγές από καπνιστές.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τις επιχειρήσεις καπνού ότι με τη στρατηγική τους παραπλάνησαν τους αγοραστές και τους ώθησαν στα light τσιγάρα, εξαιτίας των διογκούμενων ανησυχιών τους για τις επιπτώσεις στην υγεία.

Υπολογίζεται ότι τα κέρδη που αποκόμισαν οι καπνοβιομηχανίες από αυτήν την πολιτική κυμαίνονται μεταξύ 120-200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η περιγραφή «light» αφορούσε στην πιο ελαφριά γεύση και πως οι καπνιστές είχαν επίγνωση αυτού του γεγονότος.

Σχόλια