Δυσκολίες στην ψήφιση του ενεργειακού νομοσχεδίου

0

Με αφορμή την κλιμακούμενη οργή για την αύξηση της τιμής της βενζίνης στα 3 δολάρια το γαλόνι στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μπιλ Φριστ, παρουσίασε ενεργειακό σχέδιο αποτελούμενο από οκτώ βασικά σημεία.

Καθώς το Κογκρέσο επιστρέφει στα καθήκοντά του, μετά τη διακοπή λόγω της αργίας της Memorial Day, το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν οι βουλευτές θα εγκρίνουν, τελικά, κάποιες προτάσεις. Εφ όσον έχουν ακούσει τις ηχηρές διαμαρτυρίες από τη βάση σχετικά με τις τιμές των καυσίμων, οι προσπάθειες των στελεχών του Κογκρέσου μπορεί να αποκτήσουν νέα δυναμική. Ωστόσο, οι βαθιές διαφορές που υπάρχουν αναφορικά με πολλές από τις διατυπωθείσες προτάσεις, δημιουργούν πολλές αμφιβολίες ως προς ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Στη Γερουσία, οι προτάσεις του κ. Φριστ δεν είχαν τύχη, εν μέσω της γελοιοποίησης που έτυχαν -επιστροφή ποσού 100 δολαρίων για κάθε Αμερικανό- και έτσι θα πρέπει να διαμορφωθούν νέες προτάσεις.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων η νομοθεσία κινείται σε αποσπασματική βάση. Για παράδειγμα, εγκρίθηκε νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπονται εξορυκτικές εργασίες στον αρκτικό κύκλο, αλλά η πρόταση αυτή δεν προβλέπεται να περάσει από τη Γερουσία.