ΕΔΑΔ: 2.710 προσφυγές σε τέσσερις μήνες από Ρώσους για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι από τον Νοέμβριο του 2012 έχει δεχθεί συνολικά 2.716 προσφυγές από Ρώσους υπηκόους, κατοίκους της Δημοκρατίας της Kalmykia (Republic of Kalmykia), με τις οποίες υποστηρίζουν ότι είχαν διωχθεί από τις σοβιετικές Αρχές για πολιτικούς λόγους τη δεκαετία του 1940.

Προσθέτουν δε, ότι ως θύματα πολιτικής καταπίεσης – διαπιστωμένης από τις επίσημες ρωσικές Αρχές – θα πρέπει να απολαμβάνουν μια σειρά κοινωνικών προνομίων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εθνική νομοθεσία.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την αναγνώριση δικαιώματος αποζημίωσης για ηθική βλάβη, επικαλούμενοι το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί δίκαιης δίκης και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για την προστασία της ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, 108 προσφυγές έχουν ήδη κριθεί απαράδεκτες και, όπως επισημαίνεται, το ίδιο θα συμβεί και με τις υπόλοιπες καθώς δε φαίνεται να εγείρονται ζητήματα τα οποία να εμπίπτουν στο εφαρμοστικό πεδίο της ΕΣΔΑ.

Σχόλια