ΕΔΑΔ: «Έξωση» του σταυρού από τις ιταλικές σχολικές αίθουσες

0

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που καταδίκασε τη γειτονική χώρα για την ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες. Ο σταυρός θεωρήθηκε θρησκευτικό σύμβολο που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους, προσβάλλοντας τη θρησκευτική ελευθερία τους και αφαιρώντας από τους γονείς τους το δικαίωμα να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους.
«Η ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες δεν σημαίνει προσκόλληση στον καθολικισμό, αλλά είναι ένα σύμβολο της παράδοσής μας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Μαριαστέλλα Τζελμίνι, η οποία χαρακτήρισε «ιδεολογική» την απόφαση του ΕΔΑΔ.
Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του εξετάζοντας την προσφυγή της Σόλιε Λάουτσι, μιας Ιταλίδας από το Άμπανο Τέρμε, μητέρας δύο παιδιών –11 και 13 ετών– τα οποία παρακολουθούσαν μαθήματα στο δημόσιο σχολείο της πόλης. Όλες οι σχολικές αίθουσες είχαν αναρτημένο τον σταυρό. Η Λάουτσι υποστήριξε πως η παρουσία του έρχεται σε αντίθεση με τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και της εκπαίδευσης και επικαλέστηκε δικαστική απόφαση η οποία είχε δεχθεί ότι η ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα είναι αντίθετη προς τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Η υπόθεση είχε φθάσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, όπου η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως είναι λογικό να βρίσκεται ο σταυρός στις τάξεις, καθώς, εκτός από θρησκευτικό σύμβολο, αποτελεί και «σημαία» της μοναδικής εκκλησίας που αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας. Το επιχείρημα αυτό δεν έγινε δεκτό από τους δικαστές στο Στρασβούργο, οι οποίοι καταδίκασαν την Ιταλία και επιδίκασαν το ποσό των 5.000 ευρώ στην ενάγουσα για ηθική βλάβη.

Σχόλια