ΕΔΑΔ: Απόρριψη αιτήματος μητέρας να διατηρεί επαφές με τα παιδιά της που έχουν δοθεί για υιοθεσία

0

Το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι δικαίως τα γερμανικά δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα μιας βιολογικής μητέρας να έχει επαφές και πληροφορίες για τα παιδιά της, τα οποία είχε δώσει για υιοθεσία.

Ειδικότερα, στην απόφασή του, η οποία δεν είναι οριστική, το ΕΔΑΔ, απέρριψε τις διαμαρτυρίες 52χρονης γερμανίδας σχετικά με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της και έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που κατοχυρώνει το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Μετά από μια εξωσυζυγική σχέση, η γυναίκα, η οποία είχε ήδη δύο παιδιά εκείνη την εποχή, γέννησε τις δίδυμες κόρες της τον Απρίλιο του 2000, ωστόσο 3 εβδομάδες αργότερα, συναίνεσε στο να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες, ενεργώντας υπό την πίεση του συζύγου της και ενώ έπασχε από κατάθλιψη και άγχος.

Το Νοέμβριο του 2000, έδωσε την επίσημη συγκατάθεσή της για υιοθεσία των παιδιών ενώπιον συμβολαιογράφου και στο έγγραφο που υπέγραψε αναφερόταν ότι γνώριζε πως η δήλωσή της δεν θα μπορούσε να ανακληθεί και ότι η συγγένεια μεταξύ της και των παιδιών της θα παύσει να υφίσταται.

Το δικαστήριο έκρινε ότι συναινώντας στην υιοθεσία, η γερμανίδα παραιτήθηκε εν γνώσει της από όλα τα δικαιώματά της σχετικά με τα βιολογικά παιδιά της και πως οι ρυθμίσεις σχετικά με το δικαίωμά της να λαμβάνει τακτικά πληροφορίες σχετικά με αυτά είχαν βασιστεί σε μια απλή δήλωση προθέσεων εκ μέρους των θετών γονέων.

Συνεπώς, η απόφαση των γερμανικών δικαστηρίων να υποστηρίξουν το συμφέρον των παιδιών θεωρήθηκε ποιο σημαντική από το δικαίωμα της μητέρας για σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής.
 

Σχόλια