ΕΔΑΔ: Απόρριψη αίτησης διαβητικού κρατούμενου για έλλειψη ιατρικής περίθαλψης

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αναγνώρισε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην περίπτωση ενός ιταλού διαβητικού κρατούμενου, που διαμαρτυρόταν για ελλιπή ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα.

Με την απόφαση τους για την υπόθεση Ανιέλο Καρέλλα κατά Ιταλίας, οι δικαστές του ΕΔΑΔ έκριναν ότι δεν υπήρξε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη στέρηση ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας σε κρατούμενο για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ο οποίος είχε διαγνωσθεί επισήμως ότι έπασχε από διαβήτη.

Ο Καρέλλα, ο οποίος προσέφυγε εναντίον της Ιταλίας, συνελήφθη και προφυλακίσθηκε την 9η Ιουλίου του 2003, με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.
Στη συνέχεια, καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών και δύο μηνών το 2004, ωστόσο, τελικά αθωώθηκε και απελευθερώθηκε στις αρχές του 2008 οπότε και σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 13 Δεκεμβρίου του 2008.

Το διάστημα που βρισκόταν υπό κράτηση ο Καρέλλα, υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και διαγνώσθηκε ότι ήταν διαβητικός.

Το 2006, ο ίδιος κατήγγειλε στην Εισαγγελία της Νάπολης ότι δεν είχε την απαραίτητη ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα στην φυλακή, τονίζοντας ότι στην περίπτωση του είχε παραβιαστεί το άρθρο 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Το Δικαστήριο ωστόσο δεν έκανε δεκτή την αίτηση του θανόντα, απαλλάσσοντας την Ιταλία από τις κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

AFFAIRE CARRELLA c. ITALIE

Σχόλια