ΕΔΑΔ: Δικαίωση Ελληνοκυπρίων για τη δολοφονία στρατιώτη και τον τραυματισμό γυναίκας από τα πυρά Τούρκων στρατιωτών στο νησί

0

Άλλες δύο αποφάσεις-κόλαφο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Το δικαστήριο δικαίωσε τους Ελληνοκύπριους που είχαν προσφύγει για δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορούσε τη δολοφονία του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή, ο οποίος τον Ιούνιο του 1996 εισήλθε άοπλος στη «νεκρή ζώνη» στην περιοχή Αγίου Ανδρέα προκειμένου να ανταλλάξει πηλίκια με Τούρκο στρατιώτη και έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των δυνάμεων κατοχής. Το ΕΔΑΔ, εξετάζοντας την προσφυγή των γονέων του στρατιώτη, έκρινε πως μολονότι ο 19χρονος ήταν ένστολος και κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι έφερε όπλο, το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί τον εναντίον του πυροβολισμό. Επίσης, επισήμανε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες είχαν πλήρη έλεγχο της περιοχής, άρα μπορούσαν να σταματήσουν τον Στέλιο χωρίς να θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τουρκικές αρχές δεν διερεύνησαν επαρκώς την υπόθεση. Για όλα αυτά, επιδικάστηκε στην Τουρκία χρηματικό πρόστιμο 35.000 ευρώ για κάθε αιτητή για ηθική βλάβη και περίπου 10.000 ευρώ για νομικά έξοδα.
Η δεύτερη υπόθεση ήταν αυτή του τραυματισμού της Γεωργίας Ανδρέου από σφαίρες Τούρκων στρατιωτών τον Αύγουστο του 1996 στη διάρκεια των επεισοδίων στη Δερύνεια. Το ΕΔΑΔ επεδίκασε στην Τουρκία χρηματικό πρόστιμο 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη, 586 ευρώ ως αποζημίωση και 10.000 ευρώ για νομικά έξοδα.

Σχόλια