ΕΔΑΔ: Δικαίωση για 14χρονο που μολύνθηκε με τον ιό HIV στην Τουρκία

0

Αποζημίωση ύψους 378 χιλιάδων ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οικογένεια αγοριού από την Τουρκία, που μολύνθηκε από τον ιό HIV μέσω μεταγγίσεων. Επιπλέον, το ΕΔΑΔ διέταξε την τουρκική κυβέρνηση να καλύψει τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες του αγοριού με μηδενικό κόστος για το ίδιο και την οικογένειά του, για το υπόλοιπο της ζωής του.
Ο Γιγκίτ Τουρκάν Ουγιάλ, 14 ετών σήμερα, ζει στη Σμύρνη και δέχθηκε μεταγγίσεις μετά τη γέννησή του λόγω επιπλοκών. Τέσσερις μήνες αργότερα, οι γονείς του ενημερώθηκαν ότι είχε μολυνθεί με τον ιό. Ο τουρκικός Ερυθρός Σταυρός και το υπουργείο Υγείας της χώρας κάλυψε τα νοσήλια του παιδιού για ένα έτος, το 1997, και έκτοτε η οικογένεια αφέθηκε στην τύχη της με μια φαρμακευτική αγωγή που στοιχίζει περισσότερα από 6.800 ευρώ το μήνα.
Στην απόφασή του, το ΕΔΑΔ, επισημαίνει ότι η Τουρκία με αυτήν τη στάση παραβίασε το δικαίωμα της οικογένειας στη ζωή, το δικαίωμα ακρόασης εντός ευλόγου χρόνου και την υποχρέωση αποζημίωσης όπως προβλέπεται από την ΕΣΔΑ.

Σχόλια