ΕΔΑΔ: Δικαίωση Ισπανού – υποστηρικτή του Ολοκαυτώματος

0

Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, οι ισπανικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο βιβλιοπωλείο και το σπίτι του V. Geis όπου διαπιστώθηκε ότι πωλούσε βιβλία με τα οποία προωθείτο ο ρατσισμός, οι διακρίσεις καθώς και αντισημιτικές ιδέες. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης καθώς η πρακτική του V. Geis ερχόταν σε αντίθεση με διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Ο V. Geis, μετά την καταδίκη του από ισπανικό Εφετείο, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ισχυριζόμενος ότι παραβιάσθηκε το δικαίωμά του στη διεξαγωγή δίκαιης δίκης (άρθρο 6 ΕΣΔΑ), καθώς και τα δικαιώματα της θρησκευτικής ελευθερίας (άρθρο 9 ΕΣΔΑ) και της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10).

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του προσφεύγοντα ότι στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας δίκης προβλήθηκαν κατηγορίες που δεν είχαν προβληθεί στον πρώτο βαθμό, το ΕΔΑΔ έκρινε [Link] ότι με την ΕΣΔΑ δεν καθορίζονται τυπικές προϋποθέσεις για τον τρόπο, με τον οποίο ο κατηγορούμενος θα ενημερωθεί για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να διασφαλίζεται ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας και να δίδεται η δυνατότητα στον κατηγορούμενο να προετοιμάσει την άμυνά του. Εν προκειμένω, διαπιστώθηκε ότι παραβιάσθηκε το δικαίωμα άμυνας καθώς ο V. Geis ενημερώθηκε για τη μεταβολή της κατηγορίας μέσω της απόφασης του Εφετείου και όχι σε προηγούμενο στάδιο.

Στη συνέχεια, το ΕΔΑΔ, με δεδομένο ότι διαπιστώθηκε η ανωτέρω παραβίαση, δεν προχώρησε στην εξέταση των λοιπών ισχυρισμών του προσφεύγοντα. Συνεπώς, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι παραβιάζονται οι διατάξεις της ΕΣΔΑ και καταδίκασε την ισπανική κυβέρνηση να καταβάλει στον V. Geis το ποσό των 8.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και το ποσό των 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Σχόλια