spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΕΔΑΔ: Δικαίωση πολιτών για απώλεια αποταμιεύσεων στη Σλοβενία

ΕΔΑΔ: Δικαίωση πολιτών για απώλεια αποταμιεύσεων στη Σλοβενία

spot_img
spot_img
spot_img

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαίωσε πολίτες που προσέφυγαν για υπόθεση, που σχετίζεται με αποταμιεύσεις και χρονολογείται από την εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η υπόθεση Alisic and Others v. Bosnia and Herzegovina, Croatia, Serbia, Slovenia and “The former Yugoslav Republic of Macedonia, [link], εισήχθη με την υπ΄ αριθμόν 60642/08 προσφυγή την οποία κατέθεσαν στις 30 Ιουλίου 2005, στο ΕΔΑΔ, τρεις πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η Εμίνα Άλισιτς, ο Αζίζ Σαντζάκ και ο Σακίμπ Σαντάνοβιτς.

Οι αιτούντες ισχυρίστηκαν ότι μετά τη διάλυση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας δεν ήταν σε θέση να αποσύρουν “παλιές” αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα από τους λογαριασμούς τους στο υποκατάστημα της Ljubljanska Banka στο Σαράγεβο και το υποκατάστημα της σερβικής τράπεζας Investbanka στην Τούζλα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι οριστική και υποχρεώνει τη Σλοβενία να βρει λύση, ώστε σε διάστημα ενός έτους να αποζημιώσει τους καταθέτες της πτωχεύσασας τράπεζας Liubljanska Banka (LB), η οποία διατηρούσε θυγατρικές σε δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. 
 
Το ΕΔΑΔ έκρινε ομόφωνα ότι η Σλοβενία έχει παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συγκεκριμένα τις διατάξεις της που αφορούν την Προστασία της Ιδιοκτησίας και το Δικαίωμα για ένα αποτελεσματικό ένδικο μέσο.

Ακόμη, αποφάνθηκε, ότι η Σλοβενία είναι “υπεύθυνη για τα χρέη της Ljubljanska banka (LB) στο Σεράγεβο”, καθώς και ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, για τον οποίο η προσφεύγουσα “περίμενε τόσο πολλά χρόνια για την αποπληρωμή των αποταμιεύσεών της”.

Στη χώρα δόθηκε προθεσμία ενός έτους, προκειμένου να εγκαθιδρύσει μία “πλατφόρμα” που θα επιτρέψει στην αιτούσα αλλά και σε όσους ακόμη βρίσκονται στην ίδια θέση, να ανακτήσουν τις καταθέσεις τους, ενώ τη διαδικασία καλείται να επιβλέψει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η οριστική ετυμηγορία εκδόθηκε 18 μήνες μετά την άσκηση έφεσης από την πλευρά της Σλοβενίας κατά της αρχικής απόφασης από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, η οποία ανέφερε ότι η χώρα είχε παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τους χειρισμούς της στην υπόθεση των καταθέσεων της Γιουγκοσλαβικής εποχής.
 

spot_img

Lawjobs