ΕΔΑΔ: Ελληνοκύπριος κέρδισε αποζημίωση 835.000 ευρώ από την Τουρκία

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε τον Ελληνοκύπριο πρόσφυγα Ιωάννη Δημάδη και αποφάσισε ότι η Τουρκία πρέπει να του καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 835.000 ευρώ.

Το ΕΔΑΔ επιδίκασε στην Τουρκία την καταβολή αποζημιώσεων στους κληρονόμους του κ. Δημάδη για απώλεια χρήσης περιουσίας, η οποία αποτελείται από ένα διώροφο σπίτι και ένα οικόπεδο στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Η Τουρκία έχει προθεσμία τριών μηνών να καταβάλει τις αποζημιώσεις ή να καταθέσει έφεση. Αν όμως η έφεση δεν γίνει αποδεκτή και η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου, τότε θα επιβαρύνεται ετησίως με τόκο 8% πάνω στο αρχικό ποσό.

Υπέρ της απόφασης του Τέταρτου Τμήματος του ΕΔΑΔ τάχθηκαν έξι δικαστές και εναντίον ο δικαστής Μετίν Χακί, ο οποίος εκπροσώπησε την Τουρκία.

Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος παρουσίασε στο ΕΔΑΔ την υπόθεση Δημάδη, υπογράμμισε ότι με τη σημερινή απόφαση επιβεβαιώνεται για τρίτη φορά ότι οι περιουσίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και για το λόγο αυτό το Δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης και όχι για απαλλοτρίωση, όπως ήταν η θέση της Τουρκίας.

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος είχε παρουσιάσει στο ΕΔΑΔ και τις υποθέσεις Τιτίνας Λοϊζίδου και Μύρας Αρέστη, επεσήμανε ότι το Δικαστήριο περίπου υιοθέτησε την εκτίμηση του Ελληνοκύπριου και όχι του Τούρκου πραγματογνώμονα για την πραγματική αξία της περιουσίας Δημάδη στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Σημειώνεται ότι το 2003 η Τουρκία κατέβαλε στην κ. Τιτίνα Λοϊζίδου, πρόσφυγα από την Κερύνεια, αποζημιώσεις ύψους τότε 640 χιλιάδων λιρών Κύπρου για απώλεια χρήσης της κατοικίας της, ενώ από το Δεκέμβριο του 2007 πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις 885 χιλιάδων ευρώ και στην κ. Μύρα Αρέστη, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο.

Σχόλια