ΕΔΑΔ: Ένοχη η Τουρκία για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε σχέση με τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για διερεύνηση της τύχης των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974.

Με έξι ψήφους υπέρ και μία κατά το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε την απόφασή του στην υπόθεση “”Βαρνάβα και λοιποί εναντίον Τουρκίας””, η οποία αφορά εννέα Ελληνοκύπριους αγνοουμένους.

Η αρνητική ψήφος ανήκει στην Τουρκοκύπρια δικαστή, Γκονού Ερονέν, η οποία εκπροσωπούσε την Τουρκία.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο αναφέρεται στους εννέα αγνοούμενους και σημειώνει ότι η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για “”τη συνεχιζόμενη παραβίαση του αρθρου 2 της Συνθήκης για μη συμμόρφωση των τουρκικών Αρχών σε σχέση με τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για διακρίβωση της τύχης των εννέα αγνοουμένων».

Οι εννέα αγνοούμενοι, σημειώνει, εξαφανίστηκαν υπό συνθήκες, απειλητικές για τη ζωή τους.

Το ΕΔΑΔ απεφάνθη επίσης ότι σε άλλες εννέα υποθέσεις υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Συνθήκης για απάνθρωπη μεταχείριση καθώς και του άρθρου 5 για έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης για διακρίβωση της τύχης των ατόμων που αγνοούνται.

Οι προσφυγές καταχωρήθηκαν το 1990 και αφορούν τους αγνοούμενους Ανδρέα Βαρνάβα, Ανδρέα Λοϊζίδη, Φίλιππο Κωνσταντίνου, Δημήτρη Θεοχαρίδη, Πανίκο Χαραλάμπους, Ελευθέριο Θωμά, Σάββα Χατζηπαντελή, Σάββα Αποστολίδη και Λεοντή Δημητρίου Σαρμά.