ΕΔΑΔ: Eπικύρωση καταδίκης Κροάτη για εγκλήματα πολέμου

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επικύρωσε την καταδίκη του πρώην διοικητή του στρατού της Κροατίας, Fred Margus, αν και ο ίδιος αμφισβήτησε την καταδίκη του το 2007 για εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, στη δεκαετία του 1990.

Οι κατηγορίες εναντίον του αρχικά τέθηκαν στο αρχείο το 1997, βάσει του νόμου για γενική αμνηστία που χορηγήθηκε στους δράστες εγκληματικών πράξεων, κατά τη διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων. Ο Margus ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης του το 2007, παραβιάστηκαν το δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη και το δικαίωμά του να μη δικαστεί δύο φορές, που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν αμφιβολίες σχετικά με την αμεροληψία της δίκης του Margus, καθώς και ότι η παύση της δίκης από τον Εισαγγελέα δεν ισοδυναμεί με καταδίκη ή αθώωση, οπότε δεν έχει δικαστεί δύο φορές για το ίδιο αδίκημα. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την αυξανόμενη τάση στο διεθνές δίκαιο σχετικά με τη χορήγηση αμνηστίας παρά τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικρότησαν τις κροατικές αρχές για τη δίωξη και την καταδίκη του Margus.

Οι έρευνες για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι ύποπτοι εξακολουθούν να συλλαμβάνονται και να διώκονται. Το Μάρτιο, η Κροατία στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), κατηγόρησε τη Σερβία για γενοκτονία στη δεκαετία του 1990. Τον Ιανουάριο, το Εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) επικύρωσε τις ποινικές καταδίκες τεσσάρων ανώτερων αξιωματούχων της Σερβίας.

Το ICTY ιδρύθηκε το 1993 με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για να αποφανθεί σχετικά με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το 1991. Η θητεία του ICTY έχει παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και από την ίδρυση του έχει καταδικάσει πολλούς εγκληματίες πολέμου για θηριωδίες που διαπράχθηκαν στην περιοχή των Βαλκανίων.
 

Σχόλια