ΕΔΑΔ: Η σεξουαλική κακοποίηση απαιτεί γνώση του θύματος ;

0

Σήμερα εξετάστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η υπόθεση Söderman v. Sweden [Link], σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της οποίας, ο πατριός ενός 14χρονου, τότε, κοριτσιού το βιντεοσκοπούσε ενώ ήταν γυμνό.

Η μητέρα του κοριτσιού, όταν αντιλήφθηκε την κατάσταση, κατήγγειλε το περιστατικό στις αστυνομικές Αρχές και ο πατριός καταδικάστηκε πρωτοβάθμια. Στη δευτεροβάθμια δίκη, ο πατριός αθωώθηκε καθώς, όπως κρίθηκε, αν και το κίνητρό του ήταν σεξουαλικό, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κακοποίηση της ανήλικης καθώς δεν είχε σκοπό να μάθει η ίδια για το γεγονός της βιντεοσκόπησης. Επισημάνθηκε δε, ότι για να θεωρηθεί ότι κάποιος έχει κακοποιηθεί, θα πρέπει η πράξη να έχει συμβεί εις γνώσιν του. Η συγκεκριμένη πράξη μάλιστα δεν προβλέπεται ως αδίκημα από το σουηδικό δίκαιο. Τέλος, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως της κοπέλας.

Η προσφεύγουσα είναι σήμερα 26 ετών και προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ζητώντας να αναγνωριστεί ότι η συγκεκριμένη πράξη του πατριού της συνιστά παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ισχυριζόμενη παράλληλα, ότι το δικονομικό σύστημα της χώρας δεν της παρείχε τα αναγκαία ένδικα μέσα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε εξεταστεί τον Ιούνιο του 2012 από την απλή σύνθεση του Δικαστηρίου και είχε κριθεί, κατά πλειοψηφία, ότι δε συντρέχει παραβίαση της ΕΣΔΑ. Μετά όμως, από σχετική αίτηση της κοπέλας, η υπόθεση έφτασε ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΔΑΔ.

Σχόλια