ΕΔΑΔ: Καταδίκη Γαλλίας για τη μη αναγνώριση τέκνων που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Γαλλία για την άρνησή της να αναγνωρίσει την πατρότητα παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό.

Eιδικότερα, οι δικαστές έκριναν ότι η άρνηση των αρχών να αναγνωρίσουν πράξεις αναγνώρισης πατρότητας που έγιναν στις ΗΠΑ, μετά τις γεννήσεις παιδιών από παρένθετες μητέρες, πλήττει την ταυτότητα των παιδιών.

Η υπόθεση αφορούσε δύο ζευγάρια γονέων, τα οποία μετά από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες για να μετεγγραφούν στο ληξιαρχείο της Γαλλίας τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες στις ΗΠΑ, προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ.

Αρχικά, οι αιτήσεις των ζευγαριών απορρίφθηκαν από το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας το 2011, καθώς κρίθηκε “αντίθετη προς τη δημόσια τάξη – η αλλοδαπή απόφαση της αναγνώρισης της πατρότητας από παρένθετη κύηση-, η οποία περιέχει διατάξεις που προσκρούουν στις βασικές αρχές του γαλλικού δικαίου”.

Στη συνέχεια, τα δύο ζευγάρια προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, επικαλούμενα διακρίσεις, παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και του δικαιώματός τους να δημιουργήσουν οικογένεια, κατά παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το Δικαστήριο τους δικαίωσε με το σκεπτικό ότι ενώ η άρνηση των γαλλικών αρχών δεν τους είχε εμποδίσει να διάγουν οικογενειακό βίο σε συνθήκες παρόμοιες με άλλων οικογενειών στη Γαλλία, τα παιδιά των δύο ζευγαριών βρίσκονταν “σε μια κατάσταση νομικής αβεβαιότητας”, διότι και στις δύο περιπτώσεις, οι γαλλικές αρχές αρνούνταν να αναγνωρίσουν τη σχέση μεταξύ των παιδιών και του βιολογικού τους πατέρα, κάτι που αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

CASE OF MENNESSON v. FRANCE

CASE OF LABASSEE v. FRANCE

 

Σχόλια