ΕΔΑΔ: Καταδίκη Λετονίας για παράνομη αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδικάζοντας προσφυγή κατά της Λετονίας, αποφάνθηκε ότι, η αφαίρεση ζωτικών οργάνων από νεκρό για μεταμόσχευση, χωρίς την συγκατάθεση των οικείων του, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Το ιστορικό αφορούσε την περίπτωση του 23χρονου γιου της Λετονής, Σβετλάνα Πέτροβα, ο οποίος αφού τραυματίσθηκε βαριά σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 26 Μαΐου 2002, μεταφέρθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της Ρήγα και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη.

Ωστόσο, κάποιους μήνες αργότερα, η μητέρα του ανακάλυψε ότι τα νεφρά του γιου της είχαν αφαιρεθεί από τους γιατρούς του νοσοκομείου για μεταμόσχευση, χωρίς η ίδια να έχει ειδοποιηθεί γι` αυτό ή να δώσει τη συγκατάθεση της για τη δωρεά των οργάνων.

Η ίδια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά τον Αύγουστο του 2004, ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε όλες τις ενστάσεις της κρίνοντας ότι η αφαίρεση οργάνων είχε πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Λετονίας.

Το ΕΔΑΔ όμως, εξετάζοντας την προσφυγή της Πέτροβα, έκρινε ένοχη την Λετονία για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην οικογενειακή ζωή που κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την υποχρέωσε να της καταβάλλει 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

CASE OF PETROVA v. LATVIA
 

Σχόλια