ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Βρετανίας για αντιτρομοκρατικό νόμο

0

Την ομόφωνη καταδίκη της Βρετανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προκάλεσε διάταξη της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας του 2000 που επιτρέπει στην Αστυνομία να ψάχνει οποιονδήποτε κινείται σε δημόσιες αρτηρίες και θεωρείται «επικίνδυνος για αυθαιρεσίες».
Το δικαστήριο έκρινε ότι η διάταξη του βρετανικού νόμου παραβιάζει τον σεβασμό προς την ιδιωτική ζωή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, «το να είναι δυνατό να συλλαμβάνεσαι οπουδήποτε, οποτεδήποτε, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς να μπορείς να επιλέξεις εάν θα δεχθείς ή δεν θα δεχθείς τον έλεγχο που μπορεί να αποτελέσει πηγή ταπείνωσης και ντροπής και δεν συγκρίνεται με τους ελέγχους στα αεροδρόμια, όπου μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι ο ταξιδιώτης “συναινεί” για τον έλεγχο, δεδομένου ότι θέλει να πάρει το αεροπλάνο””, έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη αυτή αρχή.
Αφορμή για την απόφαση υπήρξε η προσφυγή δύο πολιτών –του 32χρονου Κέβιν Γκίλαν και της 38χρονης δημοσιογράφου Πένι Κίντον– που διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες υπό τις οποίες ελέγχθηκαν από την Αστυνομία στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 2003, την ώρα που κατευθύνονταν σε διαδήλωση. Το ΕΔΑΔ τούς επιδίκασε αποζημίωση 33.850 ευρώ από το βρετανικό κράτος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», οι έλεγχοι της Αστυνομίας κατ’ εφαρμογή της επίμαχης διάταξης τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2004 και 2008, φθάνοντας τον αριθμό των 117.200.

Σχόλια