ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ιταλίας για παραβίαση της αρχής, nullum crimen nulla poena sine lege

0

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ιταλία για παραβίαση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο οποίο ορίζεται ότι καμία ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο – nullum crimen nulla poena sine lege – σε υπόθεση αστυνομικού ο οποίος δρούσε ως πληροφοριοδότης της μαφίας.

Το 1996, ο προσφεύγων, Bruno Contrada, καταδικάστηκε από ιταλικό δικαστήριο σε δεκαετή φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ότι καταχρώμενος της αστυνομικής του ιδιότητας, δρούσε από το 1979 έως το 1988 ως συνεργός της σικελικής μαφίας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με αστυνομικές έρευνες και δράσεις, οι οποίες αφορούσαν συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης. Ο Contrada ισχυρίστηκε ενώπιον του ΕΔΑΔ ότι κατά το χρόνο τέλεσης των εν λόγω πράξεων, το αδίκημα της υποβοήθησης και συνέργειας όσον αφορά στη δράση της μαφίας, δεν προβλεπόταν σε κανέναν ιταλικό ποινικό νόμο.

Το Δικαστήριο δικαίωσε τον προσφεύγοντα, αποδεχόμενο τον ισχυρισμό του ότι το αδίκημα για το οποίο τιμωρήθηκε δεν προβλεπόταν με σαφήνεια στο νόμο κατά το χρόνο τέλεσης του, καθώς το εν λόγω έγκλημα διαμορφώθηκε μέσω της νομολογίας, και εδραιώθηκε ως έγκλημα μόλις το 1994. Επίσης, υποχρέωσε τις ιταλικές αρχές στην καταβολή του ποσού των 10.000 ευρώ στον B. Contrada ,ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Αναλυτικά η απόφαση (Fr)