ΕΔΑΔ: καταδίκη της Ιταλίας για το νομικό πλαίσιο προγενετικού ελέγχου

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ιταλία για το ισχύον νομικό πλαίσιο απαγόρευσης του προγενετικού ελέγχου των εμβρύων, επισημαίνοντας ότι οι γονείς αναγκάζονται να προχωρήσουν σε άμβλωση αν διαγνωστούν διαταραχές στη διάρκεια της κύησης.

Το δικαστήριο κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση εξετάζοντας την περίπτωση ενός ζεύγους στο οποίο απαγορεύτηκε η επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το παιδί τους δεν θα έπασχε από κυστική ίνωση.

Έπειτα από πιέσεις του Βατικανού αλλά και κομμάτων που υποστηρίζουν την καθολική εκκλησία, το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε το 2004 ένα νομοσχέδιο, με το οποίο αν και επιτρέπεται η χρήση εξωσωματικής σε περιπτώσεις στειρότητας, απαγορεύεται ο προεμφυτευτικός έλεγχος των εμβρύων.

Στην απόφαση χαρακτηρίζεται ως αντιφατικό το γεγονός ότι η νομοθεσία απαγορεύει τον έλεγχο των εμβρύων, ενώ επιτρέπει την άμβλωση στην περίπτωση που εντοπιστούν προβλήματα στο έμβρυο. Το 2009, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες διατάξεις της νομοθεσίας, η οποία προέβλεπε ότι σε κάθε κύκλο εξωσωματικής οι γιατροί μπορούν να δημιουργούν μόνο μέχρι τρία έμβρυα, τα οποία πρέπει να εμφυτεύονται όλα στη μήτρα. Όπως επεσήμανε το ΕΔΑΔ, από τις 32 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξετάστηκαν, μόνο η Ιταλία, η Αυστρία και η Ελβετία απαγορεύουν τον προεμφυτευτικό έλεγχο.

ΕΔΑΔ: καταδίκη της Ιταλίας για το νομικό πλαίσιο προγενετικού ελέγχου

Σχόλια