ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Μολδαβίας για άσκηση αστυνομικής βίας

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Μολδαβία, για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με το οποίο επιβάλλεται απαγόρευση της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, σε υπόθεση άσκησης βίας από τις αστυνομικές αρχές.

Η αιτούσα, Ecaterina Doroseva, η οποία συνελήφθη το 2009 για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ισχυρίζεται ότι πριν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα κακοποιήθηκε σωματικά από τους αστυνομικούς. Αποτέλεσμα της άσκησης βίας ήταν η πρόκληση διάφορων τραυματισμών, ανάμεσα στους οποίους ήταν μώλωπες στο πρόσωπο, τα χέρια και τους γοφούς, σπασμένη μύτη, ενώ υπέστη και διάσειση.

Με την προσφυγή της ενώπιον του ΕΔΑΔ, η αιτούσα ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκε η ουσιαστική και διαδικαστική διάσταση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, αφού όχι μόνο της ασκήθηκε βία από τις αστυνομικές αρχές, αλλά η αρμόδια Εισαγγελική αρχή της Μολδαβίας δεν διεξήγαγε την κατάλληλη έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση των τραυμάτων της.

Το ΕΔΑΔ επικαλέστηκε πάγια νομολογία του, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις τραυματισμού ατόμου το οποίο βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση, υπάρχει τεκμήριο ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές, και το κράτος φέρει το βάρος απόδειξης, καθώς καλείται να αποδείξει ότι τα εν λόγω τραύματα δεν προκλήθηκαν από την αστυνομία. Αφού στη συγκεκριμένη υπόθεση οι μολδαβικές αρχές δεν παρείχαν εξήγηση για την προέλευση των τραυμάτων της αιτούσας, κρίνεται ότι αυτά προκλήθηκαν κατά την αστυνομική της κράτηση, και άρα υφίσταται πράγματι ουσιαστική παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.
 
Όσον αφορά την ανεπαρκή έρευνα της υπόθεσης εκ μέρους των Εισαγγελικών αρχών, στην απόφαση του Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι ο Μολδαβός Εισαγγελέας αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς των εμπλεκόμενων αστυνομικών και υπέθεσε ότι τα τραύματα οφείλονταν σε πτώση της αιτούσας, χωρίς να διεξάγει κατάλληλη έρευνα, για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης.

Τέλος, το Δικαστήριο επέβαλλε στη Μολδαβία την υποχρέωση καταβολής του ποσού των 12.000 ευρώ στην αιτούσα, ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.