ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ουκρανίας για την προφυλάκιση της Tymoshenko

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ουκρανία, για την προφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού Yuliya Tymoshenko το 2011, την οποία έκρινε ως «παράνομη»και «αυθαίρετη».
Ειδικότερα, το Δικαστήριο [απόφαση pdf] εντόπισε τέσσερις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και συγκεκριμένα του αρ.5 για το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια, του αρ.6 για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, του αρ.8 για το σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, καθώς και του αρ.18 για τα όρια των περιορισμών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για μένα. Είμαι ευτυχής που το Δικαστήριο αναγνώρισε, ότι η σύλληψη και η κράτησή μου ήταν παράνομες», δήλωσε η Ουκρανή πολιτικός, σε σχετική ανακοίνωσή της.
Να σημειωθεί τέλος, ότι η Γαλλία έχει ήδη ζητήσει, διά αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, την απελευθέρωση της Tymoshenko, καλώντας τις Ουκρανικές αρχές, να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο, προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΕΔΑΔ.