ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Πολωνίας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπόπτων για τρομοκρατία

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η Πολωνία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιτρέποντας στη CIA να φυλακίσει δύο υπόπτους της αλ-Κάιντα, σε πολωνικό έδαφος

Ειδικότερα, στο Δικαστήριο προσέφυγαν δύο άνδρες με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, ο Al Nashiri και ο Husayn Abu Zubaydah, ισχυριζόμενοι ότι μεταφέρθηκαν μυστικά σε μία φυλακή της CIA σε δασώδη περιοχή της Πολωνίας, όπου βασανίστηκαν ως ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι δικαστές έκριναν, ότι η Πολωνία παραβίασε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, το άρθρο 8 για το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, το άρθρο 13 για το δικαίωμα άσκησης ενδίκων μέσων και το άρθρο 6 για το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η Πολωνία πρέπει να καταβάλει σε κάθε προσφεύγοντα 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη και άλλα 30.000 ευρώ στον Husayn Abu Zubaydah, για έξοδα και δαπάνες.

Η Πολωνία είχε αρνηθεί την ύπαρξη φυλακής της CIA σε έδαφός της, ενώ οι ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί ότι κρατούσαν υπόπτους της Αλ Κάιντα σε φυλακές εκτός της χώρας τους, χωρίς να προσδιορίσουν σε ποιες χώρες βρίσκονταν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Οι υποθέσεις:

Al Nashiri v. Poland (application no. 28761/11)
Husayn (Abu Zubaydah) v. Poland (no. 7511/13)