ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ρωσίας για 6 εξαφανίσεις στην Τσετσενία

0

Ευθύνες στη Ρωσία καταλόγισε με χθεσινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εξαφάνιση έξι Ρώσων υπηκόων από την πόλη Ατχκχόι-Μαρτάν της Τσετσενίας πριν από σχεδόν 7 χρόνια.
Οι Άσλαμπεκ, Ασλάν, Κιζίρ και Ιαραγκούι Ισμαΐλοφ και ο Ιούσι Νταΐντέεφ εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιανουαρίου 2003, όταν ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο σπίτι τους και τους απήγαγε. Την ίδια τύχη είχε λίγες ημέρες νωρίτερα και ο Μπαλάβντι Ουστακχάνοφ. Την περίοδο εκείνη το Ατχκχόι-Μαρτάν βρισκόταν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των ομοσπονδιακών ρωσικών δυνάμεων. Οι έρευνες που διεξήχθησαν για τον εντοπισμό των εξαφανισθέντων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι η Ρωσία παραβίασε τα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 3 (απάνθρωπη μεταχείριση εξαιτίας ψυχολογικής βίας στην οποία υπεβλήθησαν οι συγγενείς των εξαφανισμένων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και επιδίκασε στις οικογένειες των έξι ανθρώπων ποσά της τάξεως των 1.500 έως 13.000 ευρώ για υλική βλάβη, και των 35.000 έως 70.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Σχόλια