ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ρωσίας για παραβίαση της ΕΣΔΑ, σε υπόθεση δολοφονίας Μολδαβού σε ζώνη ασφαλείας

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρωσία, για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ, με το οποίο προστατεύεται το δικαίωμα στη ζωή. Η υπόθεση αφορούσε στο εάν η ρωσική κυβέρνηση ευθύνεται για τη δολοφονία ενός Μολδαβού πολίτη από Ρώσο στρατιώτη, στα σύνορα της ζώνης ασφαλείας Μολδαβίας- Υπερδνειστερίας. Το περιστατικό σημειώθηκε εντός της εν λόγω ζώνης ασφαλείας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού από το 1992,  μετά τη συμφωνία λήξης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ρωσική Δημοκρατία υπέχει ευθύνης για την πράξη του Ρώσου στρατιώτη, ο οποίος πυροβόλησε το Μολδαβό Vadim Pisari ενώ εκείνος διερχόταν με το αυτοκίνητο του, παρότι το περιστατικό δεν σημειώθηκε σε ρωσικό έδαφος. Εξάλλου, η ρωσική κυβέρνηση δεν προέβαλλε αντιρρήσεις στην κατηγορία ότι ευθύνεται για το θάνατο του Pisari, αφού, από την είσοδο του στη ζώνη ασφαλείας, βρισκόταν υπό τη δικαιοδοσία του ρωσικού κράτους. Επιπλέον, το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι η απόφαση του στρατιώτη να πυροβολήσει κατά του Pisari ήταν αδικαιολόγητη αναγνωρίζοντας και διαδικαστικά σφάλματα στην έρευνα των ρωσικών αρχών επί της υπόθεσης.

Τέλος, το Δικαστήριο επέβαλλε στη Ρωσία την υποχρέωση καταβολής του ποσού των 35.000 ευρώ στους αιτούντες, οι οποίοι είναι οι γονείς του θύματος, ως χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη.