ΕΔΑΔ: Kαταδίκη της Τουρκίας για θάνατο διαδηλωτή από ρίψη δακρυγόνου

0

Με αφορμή το θάνατο πολίτη από χτύπημα δακρυγόνου στο κεφάλι, το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε πως οι τουρκικές αρχές πρέπει να ρυθμίσουν τη χρήση των δακρυγόνων, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Η υπόθεση Ataykaya κατά Τουρκίας [link] (αίτηση αριθ. 50275/08) αφορούσε το θάνατο του γιου του Ataykaya, Tarık Ataykaya, που προκλήθηκε από μια χειροβομβίδα δακρυγόνου που πέταξε η αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
Ειδικότερα, μεταξύ 28 και στις 31 Μαρτίου του 2006, πολλές παράνομες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας, μετά το θάνατο δεκατεσσάρων μελών του ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής. Κατά τις διαδηλώσεις αυτές, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στις 29 Μαρτίου του 2006, καθώς ο Tarık Ataykaya έφευγε από την εργασία του, βρέθηκε απροσδόκητα σε μια διαδήλωση και χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Ο Ataykaya, υπέκυψε στα τραύματά του λίγα λεπτά αργότερα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι καμία ουσιαστική έρευνα δεν είχε πραγματοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο, για να γίνει δυνατή η ταυτοποίηση του προσώπου που είχε εκτοξεύσει το δακρυγόνο και ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον του Ataykaya ήταν αναγκαία.

Το δικαστήριο τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι εγγυήσεις που περιβάλλουν την ορθή χρήση των δακρυγόνων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι θανάτου και τραυματισμού που απορρέουν από τη χρήση τους.

Οι δικαστές υπογράμμισαν ακόμη ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης, πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών για τον εντοπισμό και – ενδεχομένως – την τιμωρία των υπευθύνων για το θάνατο του γιου του Ataykaya.

Στην απόφαση, η οποία δεν είναι οριστική, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη ζωή.
Ως δίκαιη ικανοποίηση (άρθρο 41), το Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στον Mehmet Nesip Ataykaya αποζημίωση 65.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 5.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.