ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για «απάνθρωπη μεταχείριση» κρατουμένων

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την «απάνθρωπη μεταχείριση» του τουρκικού δημοσίου σε τρεις ανθρώπους – ο ένας υπέστη ηλεκτροσόκ στη διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης.

Ο Μεχμέτ Σάιτ Ντόμου ένας εκ των τριών εναγόντων βεβαίωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι στον αστράγαλο του δεξιού ποδιού του εφαρμόστηκε ηλεκτρόδιο για να γίνονται ηλεκτροσόκ, όπως και στον δεξί αντίχειρα αλλά και στο μόριο του -στον αστυνομικό σταθμό στο Σιλβάν το 2000.

Ο δεύτερος πρώην κρατούμενος που προσέφυγε στο δικαστήριο, ο Μεχμέτ Αλί Καπλάν, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα αλλά και κακοποιήθηκε ειδικά στην περιοχή του γεννητικού του οργάνου.

Αμφότεροι, ως ηθική αποζημίωση λαμβάνουν με δικαστική εντολή το ποσό των 8.000 ευρώ.

Ο τρίτος των εναγόντων είναι ο Σουλεϊμάν Ερκάν. Με την υποψία, μόνον, ότι ανήκε στο PKK, προσήχθη το 1999 σε αστυνομικό σταθμό στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανακρινόμενος υπέστη χτυπήματα με ρόπαλο στο κεφάλι του και κακοποιήθηκε στην περιοχή του γεννητικού του οργάνου.

Ο Ερκάν λαμβάνει δικαστική αποζημίωση 5.000 ευρώ με την ίδια δικαστική απόφαση.

Στη δικαστική απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου αναφέρεται ότι με τις κακοποιήσεις παραβιάστηκε κατάφορα η Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ρητά απαγορεύει την «εξευτελιστική» και «απάνθρωπη» συμπεριφορά κρατικών οργάνων στις σχέσεις με τους πολίτες.

Οι δύο είχαν προσαχθεί σε αστυνομικό σταθμό για την συμμετοχή τους σε παράνομη κατά τον τουρκικό νόμο οργάνωση.

Το τουρκικό δημόσιο παρουσίασε στο Στρασβούργο υπόμνημα με το οποίο αρνιόταν τις κατηγορίες.

Επικαλέστηκε και μία αθωωτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς υπαλλήλους – το τουρκικό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν σημειώθηκαν βασανισμοί (Οκτώβριος του 2000).

Σχόλια